|
זיהוי חלבונים במאחסן הדרושים להדבקה בHIV
בפברואר השנה פורסם מחקר בScience בנוגע לפיתוח תרופות חדשות לטיפול באיידס.
RNA interference מזהה יעדים חדשים בפיתוח תרופות לHIV- התמקדות בחלבוני המאחסן ולא הווירוס על מנת להקטין את הסיכוי לעמידות לתרופות החדשות-
נגיף ה-HIV האנושי בעל מבנה פשוט - הוא מורכב מ-9 גנים שמקודדים ל-15 חלבונים. חלבונים אלו היוו יעדי המטרה של התרופות האנטיויראליות בטיפול בHIV. הוירוס עובר מוטציות כה מהירות כך שהוא מפתח במהירות עמידות לתרופות שמתמקדות בחלבונים הויראליים.
על מנת לגרום למחלה, נגיף הHIV חייב להדביק תאים אנושיים וזאת תוך ניצול חלבונים הומניים ולכן נראה שהם יכולים להוות יעד טוב לתרופות לחיסול הנגיף.
על מנת לזהות את החלבונים ההומניים המעורבים ברפליקציית הנגיף, קבוצת חוקרים מבית ספר לרפואה של הרווארד, השתמשה בRNAi (RNA interference) אשר יכול להפסיק גן מסויים מלייצר את החלבון שלו.
הקבוצה "השתיקה" יותר מ21,000 גנים הומניים, אחד אחרי השני, בתוך תאים שהודבקו בHIV .
החוקרים גילו שיש 273 חלבונים הומניים שהיו הכרחיים ברפליקצייה של HIV , כלומר כאשר RNAi מנע יצור של חלבונים אלו, הנגיף הפסיק להתרבות. חלבונים אלו הם המטרות לפיתוח תרופות חדשות.
לסיכום-מיקוד בחלבונים אנושיים ולא ויראליים מהווה מטרה טובה שכן חלבונים הומניים לא עוברים מוטציות במהירות כמו הגנים של נגיף ה-HIV ולכן ישנו סיכוי נמוך יותר לעמידות.
כמובן שלפגיעה בתאים הומניים יש גם "מחיר" שכן היא יכולה גם לגרום לתופעות לוואי.
Science. 2008 Feb 15;319(5865):921-6.
לתקציר באנגלית – לחץ כאן
סיכמה: וינשטיין רבקה - מערך רוקחות ופרמקולוגיה, מכבי שירותי בריאות.
|